V pátek 26. dubna 2024 startuje už 7. ročník mezinárodní přírodovědecké výzvy City Nature Challenge. Ten bude letos v České republice opět probíhat v Praze, Brně, Českých Budějovicích a Uherském hradišti. Nově se zapojí také Ostrava a mikroregion Veselsko. Cílem projektu, který do České republiky přivedlo Národní muzeum, je ukázat, že i příroda ve městech může být unikátní a bohatá, a je potřeba ji chránit.

Obyvatelé stovek předem přihlášených měst ze všech koutů planety každoročně přátelsky soutěží v tom, kdo nasbírá nejvíce pozorování a najde nejvíce druhů živočichů a rostlin. Během čtyř dní účastníci monitorují často nedoceněnou přírodu ve městech a jejich bezprostředním okolí. Do přírodovědecké výzvy se může zapojit skutečně každý, a to v termínu od pátku 26. do pondělí 29. dubna. Stačí si jen zdarma stáhnout aplikaci iNaturalist do mobilního telefonu a začít fotit přírodu kolem sebe třeba v parku nebo cestou ze školy.

„Národní muzeum je už po sedmé hlavním organizátorem jednoho z největších mezinárodních přírodovědeckých projektů. Díky výzvě, do které se každoročně zapojují také odborníci Národního muzea, se může stát bez jakékoli znalosti biologie přírodovědcem opravdu každý. Jednotlivá pozorování navíc mohou pomoci vědecké komunitě k objevení nových lokalit výskytu jednotlivých druhů rostlin či živočichů, což přispívá k lepší ochraně přírody,“ říká generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Pokud účastník výzvy City Nature Challenge vyfotí živočicha či rostlinu, mobilní aplikace iNaturalist tomuto pozorování sama přidělí údaje GPS. Pak už je potřeba jen daný druh určit, což může uživatel učinit sám, nebo si nechat napovědět od aplikace samotné či od ostatních uživatelů. Pokud alespoň 2 ze 3 uživatelů souhlasí s názvem, dostává toto pozorování tzv. výzkumný stupeň a je tedy plně platné. Veřejností nasbírané materiály slouží dále také k vědeckým účelům.

Za přírodou se mohou návštěvníci vypravit v sobotu 27. a v neděli 28. dubna také do Kroužkovací stanice Národního muzea v Praze-Hostivaři. V běžně nepřístupném areálu pro ně bude v rámci víkendu otevřených dveří připravena ornitologická procházka v Hostivařském lesoparku včetně ukázek kroužkování, komentovaná prohlídka o historii stanice a další aktivity spojené s pražskou přírodou, které si užijí jak dospělí, tak děti. Rušno bude i v Královské oboře Stromovka, kde se mohou všichni nadšenci naučit dokumentovat divokou přírodu. Fotokurzem je provede Vít Lukáš, zoolog a desetinásobný vítěz soutěže Czech Nature photo.

V rámci City Nature Challenge vyhlašuje Národní muzeum i v letošním roce soutěž o nejlepší pozorovatele, resp. pozorovatele s největším počtem pozorování a to ve 2 kategoriích: individuální pozorovatelé a školní kolektivy. Po skončení letošního ročníku Národní muzeum uspořádá výstavu nejlepších fotografií, které účastníci výzvy do aplikace iNaturalist během City Nature Challenge uložili.

Výzva City Nature Challenge odstartovala poprvé v roce 2016, a to pouze ve městech Los Angeles a San Francisco. V roce 2018 se konal první mezinárodní ročník, kdy se zapojilo 68 měst, včetně Prahy, a v roce 2023 už to bylo 482 měst z celého světa. Praha v minulém ročníku obsadila 29. místo co do počtu pozorování a předčila taková města jako New York, Berlín, Vídeň či Londýn. V rámci Evropy pak české hlavní město získalo čtvrté místo, bylo zde zaznamenáno téměř 15 tisíc pozorování celkem 1650 druhů. Národní muzeum již tradičně organizuje projekt na území hlavního města a zároveň podporuje organizátory v dalších městech, která se k projektu průběžně hlásí napříč Českou republikou. V Brně projekt zaštiťuje Hvězdárna a planetárium Brno, v Uherském Hradišti Univerzita Tomáše Bati – Fakulta logistiky a krizového řízení a v Českých Budějovicích výzvu organizuje Biologické centrum AV ČR.

Program City Nature Challenge 2024:

22.–29. 4. Infostánek City Nature Challenge v Historické budově Národního muzea a v Botanické zahradě Praha

27.–28. 4. Víkend otevřených dveří Kroužkovací stanice Národního muzea
Program se uskuteční v sobotu od 10.00 do 17.00 a v neděli od 10.00 do 16.00 hodin.

Pouze v sobotu:

• 7.30 hod. Ornitologická procházka s ukázkou kroužkování (vzhledem k omezené kapacitě si prosím zarezervujte místo na pm@nm.cz)
  • Zajímavosti o pražské přírodě s partnery projektu: Česká společnost pro ochranu netopýrů, Česká botanická společnost, Česká koalice pro ochranu biodiverzity
  • Botanikem v Přírodovědeckém muzeu

Celý víkend:

• Ukázky kroužkování ptáků
  • 14.00 hod. Komentovaná prohlídka o historii stanice
  • O City Nature Challenge a aplikaci iNaturalist
  • Zajímavosti o pražské přírodě s partnery projektu: Stanice mladých přírodovědců DDM hl. m. Prahy, Přírodovědci.cz, Přírodovědný spolek Darwin
  • Entomologem v Přírodovědeckém muzeu

Místo konání: Kroužkovací stanice Národního muzea, Hornoměcholupská 34, Praha 10-Hostivař
Vstupné: zdarma

27.–28. 4. Kurz fotografování divoké přírody

• sobota 27. 4. 2024, 13.00–17.00 hod. Fotografování mobilním telefonem
  • neděle 28. 4. 2024, 13.00–17.00 hod. Fotografování fotoaparátem

Kurz je vhodný pro každého, od začátečníků po pokročilé.
Doporučený minimální věk účastníků je 15 let.
Místo konání: Královská obora Stromovka
Vzhledem k omezené kapacitě je potřeba si předem rezervovat místo na e-mailu pm@nm.cz.

Více informací naleznete na www.citynaturechallenge.cz.

Ke stažení

Kvapilová Kristina, Mgr.