Expozice

Stálá expozice v Jabkenické myslivně je věnovaná životu Bedřicha Smetany a jeho rodiny v Jabkenicích a jeho tvorbě v tomto období. Jádrem expozice jsou interiéry Smetanovy pracovny a rodinného salónu zrekonstruované podle dobových svědectví. Součástí prohlídky expozice je výklad.

Výstavy

Putování za rodokmenem Bedřicha Smetany

20. 7. 2021 – 31. 7. 2022

Výstava v Památníku Bedřicha Smetany v Jabkenicích, nově instalovaná v červenci 2021, přibližuje rodopisné pátrání spojené s osobností Bedřicha Smetany. Díky rodinným fotografiím nahlédneme do historie obou manželství skladatele Bedřicha Smetany: s Kateřinou Kolářovou (1827–1859) a s Bettinou Ferdinandiovou (1840–1908), s níž se oženil roku 1860. Základem výstavy jsou dva ilustrované genealogické stromy. Rozrod čítá v 8 generacích 117 osob. Fotografie pocházejí především z fondu Muzea Bedřicha Smetany a od žijících potomků Bedřicha Smetany. Výstava je doplněna vzpomínkami posledního žijícího Smetanova pravnuka Ing. Petra Heyduška.

Putování za rodokmenem Bedřicha Smetany

Doprovodné programy

Akce

Z důvodu tehdejší epidemické situace se v červnu 2021 nekonal hudební festival Smetanovy Jabkenice.