Přihlásit se
KURZ JE JIŽ PLNĚ OBSAZEN!
Srdečně Vás zveme na další kurz paní Aleny Anežky Gajduškové, tentokrát věnovaný uchovávání potravin pomocí fermentování.
Fermentované potraviny nejsou jen kimči, nebo kyselé zelí. Fermentační procesy ovlivňují chuť i nutriční hodnotu celého našeho jídelníčku od nápojů po zeleninu, ovoce, pečivo a mléčné výrobky.
Během jednodenního workshopu se dozvíte, jaké má fermentace příznivé účinky na náš organismus, jaké procesy a jaké proměny vstupních surovin ve fermentovaných potravinách probíhají. Naučím vás, jak založit chlebový žitný kvas i pšeničný lievito madre. Z chlebového kvasu si k obědu uvaříme skvělé krkonošské kyselo. Budeme ochutnávat i připravovat domácí ovocný ocet, čajovou kombuchu (kulturu si budete moci odnést domů), mléčný nápoj z tibetského hříbku, vodní kefír, zázvorové pivo, rychlý kvašený salát, mléčně kvašené houby a suricu z bylin.
Cena: 700 Kč KURZ JE JIŽ PLNĚ OBSAZEN! V ceně je zahrnuto kurzovné, veškerý materiál a vstupné do muzea. Kapacita kurzu je omezena, je potřeba se předem objednat na emailu: lucie.cmelikova@nm.cz nebo na tel.: 773 793 412
Ing. Alena Anežka Gajdušková se tématikou udržitelného způsobu života a zahradničení, praktickým životem našich předků a jejich znalostmi s úpravou a konzervováním potravin, včetně lidového léčitelství, zabývá přes dvacet pět let.
Je lektorkou, zahradní designérkou.
Aktivně se věnuje také publikační činnosti, je autorkou knih „Domácnosti našich babiček I. a II.“ (2020), „Pečeme chleba z kvásku a děláme domácí těsta“ (2020), spoluautorkou titulů „Vánoce našich babiček“ (2021) a „Velikonoce našich babiček“ (2022). Dále je hlavní autorkou „Encyklopedie soběstačnosti pro 21. století, díl I. Rodinná zahrada“ (2016) a díl II. „Farmář, pastevec, sběrač"(2018). V současné době se k vydání připravuje díl třetí. V roce 2021 se podílela na českém vydání knihy Bena Falka "Rodinné hospodaření v měnícím se světě".
Od roku 2018 je pravidelným hostem v pořadu České televize "Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli".