Přihlásit se
Výstava o historii a technologii výroby chleba a másla
Jak chutnal chleba, čerstvě vytažený z pece, s křupavou kůrkou požehnanou křížkem? A jak chutnal po dvou nedělích, lámaný do mléka nebo bryndy? A kdo si poprvé na krajíc chleba namazal voňavé máslo? Na tyto otázky odpověď neznáme, dovedeme ale přiblížit, jak se chleba a máslo v minulosti vyráběly.
Na výstavě si prohlédnete nástroje, které se k výrobě chleba a másla používaly, dočtete se o prapůvodu těchto potravin, o technologii jejich výroby i rozličných kulturních praktikách, které je obklopovaly. Začneme od pravěku a skončíme v moderní době. Společně pohlédneme do tváře starých pekařů, procítíme houpání kolébkové máselnice a možná i uhodneme, co byla putra…
Vstupenky je možné zakoupit on-line nebo na pokladně.
E-vstupenka vás opravňuje k jednorázovému vstupu po dobu 30 dnů ode dne nákupu.
Zdarma (vstupenky dostupné pouze na pokladně): dětské domovy, SOS dětské vesničky, držitelé průkazek: ZTP, ZTP/P a jejich doprovod, držitelé karet: ICOM, Slovenské národné múzeum, Společnost NM, Benefit karta GSA – MDČR, Prague Card, zaměstnanec PO MKČR (+ 3 os.)
Fotografování a filmování pro nekomerční účely a bez použití blesku a stativu v ceně vstupenky.
Vstupenky zakoupené on-line (opravňující k jednorázovému vstupu po dobu 30 dnů ode dne nákupu) si prosím přineste vytištěné nebo uložené ve svém mobilním telefonu.
Vstupenku je nutné uschovat po dobu celé návštěvy.
Zakoupené vstupenky nepřijímáme zpět ani nevyměňujeme.
Malovaná štoudev na brynzu s výjevy ze salaše, nedatováno, Morava.
Forma na máslo, dřevo, 19./20. století, Rakousko-Uhersko.
Stolička „dojačka“ samorostová, 1. polovina 20. století, jižní Čechy, Svatá Anna – Oslov.
Technologie podomáckého mletí obilí – mlýnec na nožní pohon, 1926, Nový Hrozenkov, Morava. Foto: V. Fabian.
Žně, skládání mandelů, 1894, Malenovice u Napajedel. Foto: P. Socháň.
Chasník myjící krávu, 1906, Nová Ves u Uherského Hradiště. Foto: E. Raup.
J. A. Komenský, Pekařství, Orbis pictus 1833.
Pohled do výstavy