Jak chutnal chleba, čerstvě vytažený z pece, s křupavou kůrkou požehnanou křížkem? A jak chutnal po dvou nedělích, lámaný do mléka nebo bryndy? A kdo si poprvé na krajíc chleba namazal voňavé máslo? Na tyto otázky odpověď neznáme, dovedeme ale přiblížit, jak se chleba a máslo v minulosti vyráběly.

Na výstavě si prohlédnete nástroje, které se k výrobě chleba a másla používaly, dočtete se o prapůvodu těchto potravin, o technologii jejich výroby i rozličných kulturních praktikách, které je obklopovaly. Začneme od pravěku a skončíme v moderní době. Společně pohlédneme do tváře starých pekařů, procítíme houpání kolébkové máselnice a možná i uhodneme, co byla putra…

Otevírací doba

Pondělí zavřeno
Úterý 10:00  -  18:00
Středa 10:00  -  18:00
Čtvrtek 10:00  -  18:00
Pátek 10:00  -  18:00
Sobota 10:00  -  18:00
Neděle 10:00  -  18:00

Vstupné

Vstupné lze zakoupit na pokladně nebo on-line.

Celý objekt

Základní 80 Kč
Snížené Platí pro:
- seniory 65+
- mladistvé 15–18 let
- držitele průkazů ISIC, ITIC
- studenty SŠ a VŠ po předložení studijního průkazu
60 Kč
Školní Školní výpravy bez lektora (15–26 let)
- organizované školní skupiny s pedagogickým doprovodem
- až tři členové pedagogického doprovodu mají vstup zdarma
40 Kč/osoba
Děti do 15 let Pouze v doprovodu dospělé osoby ZDARMA

Zdarma: dětské domovy, SOS dětské vesničky, držitelé průkazek: ZTP, ZTP/P a jejich doprovod, držitelé karet: ICOM, Slovenské národné múzeum, Společnost NM, Benefit karta GSA – MDČR, Prague Card, zaměstnanec PO MKČR (+ 3 os.)

Platnost online vstupenky je 30 dní ode dne nákupu.

Doplňující informace ke vstupenkám


Fotografování a filmování pro nekomerční účely a bez použití blesku a stativu v ceně vstupenky.

Vstupenku je nutné uschovat po dobu celé návštěvy.

Platnost online vstupenky je 30 dní ode dne nákupu.

Fotoalbum

Malovaná štoudev na brynzu s výjevy ze salaše, nedatováno, Morava.

Malovaná štoudev na brynzu s výjevy ze salaše, nedatováno, Morava.

Forma na máslo, dřevo, 19./20. století, Rakousko-Uhersko.

Forma na máslo, dřevo, 19./20. století, Rakousko-Uhersko.

Forma na máslo, dřevo, 19./20. století, Rakousko-Uhersko.

Forma na máslo, dřevo, 19./20. století, Rakousko-Uhersko.

Stolička „dojačka“ samorostová, 1. polovina 20. století, jižní Čechy, Svatá Anna – Oslov.

Stolička „dojačka“ samorostová, 1. polovina 20. století, jižní Čechy, Svatá Anna – Oslov.

Technologie podomáckého mletí obilí – mlýnec na nožní pohon, 1926, Nový Hrozenkov, Morava. Foto: V. Fabian.

Technologie podomáckého mletí obilí – mlýnec na nožní pohon, 1926, Nový Hrozenkov, Morava. Foto: V. Fabian.

Žně, skládání mandelů, 1894, Malenovice u Napajedel. Foto: P. Socháň.

Žně, skládání mandelů, 1894, Malenovice u Napajedel. Foto: P. Socháň.

Chasník myjící krávu, 1906, Nová Ves u Uherského Hradiště. Foto: E. Raup.

Chasník myjící krávu, 1906, Nová Ves u Uherského Hradiště. Foto: E. Raup.

J. A. Komenský, Pekařství, Orbis pictus 1833.

J. A. Komenský, Pekařství, Orbis pictus 1833.

Pohled do výstavy

Pohled do výstavy

Pohled do výstavy

Pohled do výstavy

Pohled do výstavy

Pohled do výstavy

Pohled do výstavy

Pohled do výstavy

Pohled do výstavy

Pohled do výstavy

Pohled do výstavy

Pohled do výstavy

Pohled do výstavy

Pohled do výstavy

Pohled do výstavy

Pohled do výstavy