Fermentace je proces, během kterého dochází k přeměně složitějších organických látek na ty jednodušší. Tyto procesy ovlivňují chuť i nutriční hodnotu poživatin od nápojů po zeleninu, ovoce, pečivo, mléčné a masné výrobky. Fermentované potraviny ale nejsou jen kimči, pickles nebo naše tradiční kyselé zelí.

Během jednodenního workshopu se pod vedením zkušené lektorky Aleny Anežky Gajduškové dozvíte, jaké má fermentace příznivé účinky na lidský organismus, i jaké procesy a proměny vstupních surovin ve fermentovaných potravinách probíhají. Ochutnávat nebo připravovat budeme domácí jablečný ocet, čajovou kombuchu, mléčný nápoj z tibetského hříbku, vodní kefír, mléčně kvašené houby, slaný fermentovaný citrón, mléčně kvašenou mrkev a další dobroty.

Kontaktní osoba: Lucie Čmelíková, lucie.cmelikova@nm.cz, tel.: 773 793 412

Cena: 1.000 Kč/osoba
V ceně je zahrnuto kurzovné, suroviny a vstupné do muzea.

Vstupenku je možné zakoupit on-line níže na stránce.


Ing. Alena Anežka Gajdušková se tématikou udržitelného způsobu života a zahradničení, praktickým životem našich předků a jejich znalostmi s úpravou a konzervováním potravin, včetně lidového léčitelství, zabývá přes dvacet pět let.
Je lektorkou, zahradní designérkou. 
 
Aktivně se věnuje také publikační činnosti, je autorkou knih „Domácnosti našich babiček I. a II.“ (2020), „Pečeme chleba z kvásku a děláme domácí těsta“ (2020), spoluautorkou titulů „Vánoce našich babiček“ (2021) a „Velikonoce našich babiček“ (2022). Dále je hlavní autorkou „Encyklopedie soběstačnosti pro 21. století, díl I. Rodinná zahrada“ (2016) a díl II. „Farmář, pastevec, sběrač“ (2018). V roce 2021 se podílela na českém vydání knihy Bena Falka „Rodinné hospodaření v měnícím se světě“.
 
Fermentování potravin se věnuje v knize „Uchováváme potraviny bez elektrické energie podle receptů našich babiček“ (2023).
 
Od roku 2018 je pravidelným hostem v pořadu České televize „Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli“.

Fotoalbum