Lektorka Alena Anežka Gajdušková vás provede sezónní přípravou pokrmů či nápojů typických pro dané období. Kurz je určen pro dospělé a děti.

Ing. Alena Anežka Gajdušková se zabývá tématikou udržitelného způsobu života a zahradničení, praktickým životem našich předků a jejich znalostmi s úpravou a konzervováním potravin, včetně lidového léčitelství. Je lektorkou, zahradní designérkou. Vydala řadu publikací a pravidelně je hostem pořadu České televize „Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli“.

Termíny a témata kurzů:

  • 5. 10. 2022, 17:00–19:30 h
    Dary přírody

    Workshop přinese potřebné informace, jak využít vrcholnou sezónu zrajícího ovoce a plodů divokých dřevin i jedlých bylin ve volné přírodě. Naučíte se fermentovat listy rostlin, které jsou vhodné pro přípravu lahodného čaje vhodného pro každodenní pití. Čím takový čajový základ ještě vylepšit? Jak využít v kuchyni nejen celé ovoce, ale i slupky, jádřince a výlisky? Máte také jedinečnou příležitost zjistit, jak se vaří pravá ovocná povidla v elektrické troubě.
  • 2. 11. 2022, 17:00–19:30 h  KAPACITA NAPLNĚNA
    Příprava dušičkového pečiva

    Právě tento den si připomínáme památku všech zemřelých, Dušičky. Nastává nejtemnější období roku, chladné a pošmourné počasí. Noc z 31. října na 1. listopadu měla magickou moc již v předkřesťanských dobách, kdy se slavil svátek Samhain. Popovídáme si o zvycích a rituálech našich předků vázaných k těmto dnům a stejně jako oni si při této příležitosti upečeme rituální pečivo tzv. kosti, dušičky a všesvatové rohlíky.
  • 7. 12. 2022, 17:00–19:30 h  Z DŮVODU NEMOCI ZRUŠENO!
    Příprava tradiční máslové vánočky a staročeského cukroví
    Každoročně v těchto dnech začíná čtyřtýdenní období adventu, období klidu, rozjímání a ztišení. V historii v tento den obcházel vesnice Sv. Ambrož, trousil kolem sebe cukrátka a když se je nějaké dítě pokusilo sebrat, vyplatil je koštětem. Během odpoledne si upečeme máslovou vánočku ze šesti pramenů, černé duše (staročeské vánoční cukroví) a vyrobíme si podle prastarého receptu kořeněná cukrátka.
  • 8. 12. 2022, 17:00–19:30 h  Z DŮVODU NEMOCI ZRUŠENO!
    Příprava tradiční máslové vánočky a staročeského cukroví
    Každoročně v těchto dnech začíná čtyřtýdenní období adventu, období klidu, rozjímání a ztišení. V historii v tento den obcházel vesnice Sv. Ambrož, trousil kolem sebe cukrátka a když se je nějaké dítě pokusilo sebrat, vyplatil je koštětem. Během odpoledne si upečeme máslovou vánočku ze šesti pramenů, černé duše (staročeské vánoční cukroví) a vyrobíme si podle prastarého receptu kořeněná cukrátka.

Cena kurzu je 300 Kč/dospělý a 250 Kč/dítě.

Informace: Kateřina Musílková, katerina.musilkova@nm.cz

Do 5 pracovních dnů od vyplnění elektronické přihlášky (níže na stránce) Vám zašleme na e-mail závazné potvrzení rezervace místa na kurzu a variabilní symbol k uhrazení ceny kurzu na účet muzea. Přihláška nabývá své platnosti v momentě připsání platby na účet Národního muzea. Platbu je nutné uhradit do 7 dnů od obdržení variabilního symbolu, v opačném případě Vaše rezervace propadá.