Lektorka Alena Anežka Gajdušková Vás provede sezónní přípravou pokrmů či nápojů typických pro dané období. Kurz je určen pro dospělé a děti.

Ing. Alena Anežka Gajdušková se zabývá tématikou udržitelného způsobu života a zahradničení, praktickým životem našich předků a jejich znalostmi s úpravou a konzervováním potravin, včetně lidového léčitelství. Je lektorkou, zahradní designérkou. Vydala řadu publikací a pravidelně je hostem pořadu České televize „Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli“.  

Program:

  • 6. 4. 2023, 17:00–19:30 h
    Velikonoční pokrmy

    Čtvrtečním soumrakem vstupují křesťané do Velikonočního tridua, svátky se tak pomalu blíží ke svému vrcholu. Probíhá očista těla i duše, spojené i s lidovou magií, se kterou se pojí tajemný, prastarý pokrm ušelo. Ten si připravíme na odpoledním workshopu spolu s tradičními jidáši a řeřichovou pomazánkou. Jaké další sváteční pokrmy se o Velikonocích připravovaly, proč v některých regionech nosil vejce zajíček, jaké rostlinné materiály se používaly na barvení vajíček a proč se někde na koledu chodí na Bílou sobotu se dozvíte o Zeleném čtvrtku odpoledne v Národopisném muzeu.

Cena kurzu je 500 Kč, při platbě předem se cena snižuje na 450 Kč.

Délka kurzu je 2,5 hodiny. Kurz bude realizován při minimálním počtu 5 účastníků.

Přihlášky: Kateřina Musílková, katerina.musilkova@nm.cz