Přihlásit se
Srdečně vás zveme na jednodenní kurz věnovaný pečení chleba.
Chléb se jakožto základní pokrm konzumuje po celém světě. Pravda, suroviny nejsou vždy stejné a velmi často se jedná o ty nejjednodušší recepty, kdy se smíchá pouze mouka, voda a sůl. Během workshopu Chléb ve světové kuchyni nahlédneme pod ruce hospodyňkám a pekařkám z různých zemí a vyzkoušíme si, jak se peče kořeněný tyrolský paarlbrot, nekynuté obilné placky, pita chléb, gruzínské placky plněné tvarohem, pain ĺanciene, či pane in padella. Zjistíte, že příprava domácího pečiva není vůbec složitá, ani časově náročná!
Kapacita kurzu je omezena, je potřeba se předem objednat: lucie.cmelikova@nm.cz
Vstupné: 600 Kč V ceně je zahrnuto kurzovné, veškerý materiál a vstupné do muzea.
Ing. Alena Anežka Gajdušková se tématikou udržitelného způsobu života a zahradničení, praktickým životem našich předků a jejich znalostmi s úpravou a konzervováním potravin, včetně lidového léčitelství, zabývá přes dvacet pět let.
Je lektorkou, zahradní designérkou.
Aktivně se věnuje také publikační činnosti, je autorkou knih „Domácnosti našich babiček I. a II.“ (2020), „Pečeme chleba z kvásku a děláme domácí těsta“ (2020), spoluautorkou titulů „Vánoce našich babiček“ (2021) a „Velikonoce našich babiček“ (2022). Dále je hlavní autorkou „Encyklopedie soběstačnosti pro 21. století, díl I. Rodinná zahrada“ (2016) a díl II. „Farmář, pastevec, sběrač“ (2018). V současné době se k vydání připravuje díl třetí. V roce 2021 se podílela na českém vydání knihy Bena Falka „Rodinné hospodaření v měnícím se světě“.
Od roku 2018 je pravidelným hostem v pořadu České televize „Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli“.