Jednodenní workshop vám přinese potřebné zkušenosti při přípravě slaného pečiva. Probereme sortiment mouk a jejich vlastnosti při pečení, založíme žitný kvas a nebude chybět ani příprava a pečení klasického kvasového chleba. Během workshopu se naučíte péct nekynuté placky, česnekové osúchy, bramborové housky, křupavé rohlíky, zelné placky a staročeské preclíky.

Zjistíte, že příprava domácího pečiva není vůbec složitá, ani časově náročná! Každá účastnice si domů odnese skleničku desetiletého žitného kvasu s instrukcemi, jak se o něj starat, uchovávat ho a používat. Máte jedinečnou příležitost přiučit se pečení slaného pečiva a chlebů, které ještě neumíte.


Kapacita kurzu je omezena, je potřeba se předem objednat: lucie.cmelikova@nm.cz, tel.: 773 793 412
Vstupné: 400 Kč
V ceně je zahrnuto kurzovné a vstupné do muzea.


Ing. Alena Anežka Gajdušková se tématikou udržitelného způsobu života a zahradničení, praktickým životem našich předků a jejich znalostmi s úpravou a konzervováním potravin, včetně lidového léčitelství, zabývá přes dvacet pět let. 

Je lektorkou, zahradní designérkou. 

Aktivně se věnuje také publikační činnosti, je autorkou knih „Domácnosti našich babiček I. a II.“ (2020), „Pečeme chleba z kvásku a děláme domácí těsta“ (2020), spoluautorkou titulů „Vánoce našich babiček“ (2021) a „Velikonoce našich babiček“ (2022). Dále je hlavní autorkou „Encyklopedie soběstačnosti pro 21. století, díl I. Rodinná zahrada“ (2016) a díl II. „Farmář, pastevec, sběrač“ (2018). V současné době se k vydání připravuje díl třetí. V roce 2021 se podílela na českém vydání knihy Bena Falka „Rodinné hospodaření v měnícím se světě“.

Od roku 2018 je pravidelným hostem v pořadu České televize „Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli“.

Fotoalbum