Na začátku prosince je nejvyšší čas naučit se péct máslovou vánočku ze šesti pramenů. S mandlemi a rozinkami tak, jak ji na konci 19. století pekla Bohumila Jermářová, známá autorka Vzorné české kuchařky. Poctivé suroviny dodají slavnostnímu pečivu dokonalou chuť a skvělý tip jak na to, aby se vánočka nerozjela a měla dokonalý tvar.

Než nám vánočky vykynou, upečeme si oblíbené cukroví našich babiček – černé duše, neboli sádlovky.

Kontaktní osoba: Lucie Čmelíková, lucie.cmelikova@nm.cz, tel.: 773 793 412

Cena: 600 Kč/osoba
V ceně je zahrnuto kurzovné a suroviny.
Vstupenku je možné zakoupit on-line níže na stránce. VYPRODÁNO!


Ing. Alena Anežka Gajdušková se tématikou udržitelného způsobu života a zahradničení, praktickým životem našich předků a jejich znalostmi s úpravou a konzervováním potravin, včetně lidového léčitelství, zabývá přes dvacet pět let.

Je lektorkou, zahradní designérkou.
 
Aktivně se věnuje také publikační činnosti, je autorkou knih „Domácnosti našich babiček I. a II.“ (2020), „Pečeme chleba z kvásku a děláme domácí těsta“ (2020), spoluautorkou titulů „Vánoce našich babiček“ (2021) a „Velikonoce našich babiček“ (2022). Dále je hlavní autorkou „Encyklopedie soběstačnosti pro 21. století, díl I. Rodinná zahrada“ (2016) a díl II. „Farmář, pastevec, sběrač“ (2018). V roce 2021 se podílela na českém vydání knihy Bena Falka „Rodinné hospodaření v měnícím se světě“.
 
Fermentování potravin se věnuje v knize „Uchováváme potraviny bez elektrické energie podle receptů našich babiček“ (2023).
 
Od roku 2018 je pravidelným hostem v pořadu České televize „Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli“.

Fotoalbum